In mijn praktijk stel ik vaak de vraag: “Wat wil je met je leven” of “Waar zou je jezelf willen zien over 5 jaar”. Het antwoordt is vaak: “Ik wil zonder angst zijn”, “Ik wil geen zorgen meer”, “Ik wil gelukkig zijn” of “Ik wil rust”.

Voor mijn gevoel is zo’n antwoord al de kern van het probleem.

Mensen met problemen hebben een gebrek aan doelen waar ze enthousiast van worden.

Veel mensen maken van hun probleem het doel. Het oplossen van dit probleem is het levensdoel geworden. Deels is dat nodig. Natuurlijk kun je met al die angsten niet gelukkig zijn. Echter, de focus op deze angsten gaat ze niet oplossen. Wat ik vaker zie werken is dat men hun focus verplaatst naar wat men altijd heel graag wilde. Maar natuurlijk kon dat niet gerealiseerd worden, want eerst moest die angst weg. Zolang ik daarmee loop, kan ik mijn dromen niet waarmaken.

Het tegendeel is wat gebeurt. Door juist een start te maken met het levensdoel waar je enthousiast van wordt, verdwijnt je probleem naar de achtergrond. Dit is even een flinke shift in je mindset natuurlijk. Het blijft in feite een simpele keuze. Het vraagt je wel even om al je gewoonte patronen te doorbreken. Dat is niet gemakkelijk, maar het is zeker niet moeilijker dan maar op dezelfde voet verder gaan in de situatie waarin je jezelf gevangen houdt. Je droom gaan waarmaken geeft je een enthousiasme waar je ‘s morgens je bed mee uit komt en deze energie tekent je hele dag. Je angsten laten je alleen maar redenen zien waarom het niet kan of waarom het nu niet de goede tijd is. Want angst verzint namelijk altijd wel een excuus om verandering uit te stellen naar een “beter” moment. Helaas ga je dan aan het einde van je leven moeten inzien dat je heel je leven alleen maar gewacht hebt. Er zijn altijd mogelijkheden. Alleen al het leren zien van die mogelijkheden veranderd jouw focus. Je probleem verdwijnt als sneeuw voor de zon, sowieso al doordat je nieuwe droom je een nieuwe energie geeft. Je nieuwe succes ervaringen geeft. Want je kan het gewoon allang. Je hoeft alleen maar in beweging te komen. Je probleem houdt je gevangen in de situatie waar je in zit. Je kan daar gewoon uit. Neem risico, want je zal zien, zolang je door de bril van angst kijkt, ziet elke kans er uit als risico.